In de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om talentvolle kandidaten enthousiast te krijgen voor jouw bedrijf. Het sollicitatiegesprek speelt daarbij een belangrijke rol. Voor kandidaten is een sollicitatiegesprek het moment om zichzelf te bewijzen en is het ook de kans om de organisatie beter te leren kennen. Zorg daarom voor tweerichtingsverkeer. Creëer een open sfeer, waarbij ook de sollicitant zich vrij voelt om vragen te stellen. Stel je open en voer het gesprek op basis van gelijkwaardigheid.

1. Wees transparant

Naast het creëren van een open sfeer is het belangrijk om de sollicitant te voorzien van complete informatie. Probeer de kandidaat te leren kennen en hem of haar zo geïnformeerd mogelijk weer te laten gaan. Neem bijvoorbeeld eens iemand mee die een vergelijkbare functie heeft en jouw organisatie goed vertegenwoordigd. Die persoon kan uit eigen ervaring over de functie vertellen en vragen beantwoorden van de kandidaat.

2. Het hele plaatje

Indruk maak je voor, tijdens en na het gesprek. Niet alleen het gesprek zelf telt. Ook het contact voor- en achteraf, de ontvangst en de koffie. Dit allemaal draagt bij aan de beleving. Loop eens een rondje door het gebouw met de kandidaat die jou een goede match lijkt. Alles om de kandidaat een zo volledig mogelijk beeld te geven.

3. Zo leer je de sollicitant beter kennen

Probeer een keer wat anders dan de standaardvragen. Niet alleen leuker voor de kandidaat, maar ook voor jou. Op deze manier leer je de persoon die tegenover je zit ook beter kennen. Hieronder staat een aantal vragen beschreven die je zou kunnen stellen aan de kandidaat:
• Als je een achtste dag in de week zou krijgen, wat zou je daar dan mee doen?
• Wat is het grootste compliment dat je op de werkvloer hebt gekregen?
• Hoe moeten wij jou inwerken?
• Wat heb je van huis uit meegekregen waar je heel trots op bent?

4. Van een ‘nee’ een ‘ja’ maken

Het zal je gerust al een keer zijn overkomen dat de ideale kandidaat ‘nee’ zegt op jouw baanaanbod. Probeer dan van een ‘nee’ een ‘ja’ te maken. Vraag de kandidaat bijvoorbeeld onder welke omstandigheden hij of zij wél de baan zou accepteren. Als de kandidaat nog van gedachten zou kunnen veranderen dan weet diegene zelf het beste waardoor dat mogelijk zou zijn. Door deze vraag te beantwoorden is er mogelijk ruimte om samen tot een passende oplossing te komen en jouw ideale kandidaat toch in dienst te nemen!

In deze krappe arbeidsmarkt is het noodzaak om er alles aan te doen om talentvolle kandidaten binnen te slepen. Zorg er dus voor dat een gesprek tweerichtingsverkeer is en biedt de kandidaat daarbij complete informatie. Graaf eens wat dieper dan anderen en streef ernaar om van een ‘nee’ een ‘ja’ te maken. Zo kan jij de concurrentie net een stapje voor zijn.

Heb jij de ideale kandidaat nog niet gevonden? En heb jij een vacature (al enige tijd) openstaan? Het antwoord: Bkonnect. Wij vinden voor jou de juiste mensen. Benieuwd naar wat Bkonnect voor jouw organisatie kan betekenen? We spreken je graag onder het genot van een kop koffie. Een afspraak is zo gemaakt! Wij komen graag bij je op bezoek, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom op onze locatie in Deventer.


Ivar Geel
07-11-2019