Wij vinden dat ons werk niet klaar is na het aannemen van een nieuwe medewerker. De eerste weken nadat iemand is aangenomen zijn cruciaal voor het boeien en binden van de nieuwe werknemer. Daarnaast is de kwaliteit van de match belangrijk, want we streven naar volledige tevredenheid van werkgever en werknemer, nietwaar?

 

Een goede onboarding voor een positieve beleving
Het verbinden van werkgever en werknemer valt of staat, wat ons betreft, met een goede onboarding. Een goede start kan er voor zorgen dat een nieuwe medewerker zich direct welkom voelt en volledig toegewijd aan de slag wil gaan.

Volgens het onderzoek van de Aberdeen Group, zorgt een goede onboarding niet alleen voor een hoge productiviteit, maar ook verbeter je het werkgeversimago en daarmee direct de arbeidsmarktreputatie. Alle reden dus om het traject te beginnen met een goede onboarding van de nieuwe medewerker.

Onboarding-traject
Maar wat is nu een goed onboarding-traject? Binnen dit perspectief zijn we snel geneigd te denken in praktische zaken, zoals het ter beschikking stellen van een laptop, telefoon of een handleiding. Wat in onze ogen veel belangrijker is, is een warm welkom waarbij je de nieuwe werknemer het gevoel geeft dat hij/zij nodig en gewenst is. Dit speelt in op de menselijke basisbehoefte om erbij te horen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat wanneer iemand nieuw is binnen een groep er altijd een aanpassingsperiode volgt waarbinnen deze persoon, die zich zo snel mogelijk hoopt thuis te voelen, uitvogelt hoe hij/zij zich moet gedragen om geaccepteerd te worden.

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen in jouw eigen onboarding-traject: je kunt samen met de nieuwe medewerker doornemen wat de gang van zaken is binnen het bedrijf. Dit kan waardevolle informatie zijn die de nieuwe werknemer dan zelf niet hoeft uit te vinden. Alhoewel wij ervan overtuigd zijn dat dit een leerproces moet zijn, kan je de nieuwe medewerker alvast informeren over de sociale norm, zodat collega’s hem eerder zullen accepteren waardoor hij sneller een thuisgevoel zal hebben.

Meer weten of nog op zoek naar een nieuwe medewerker? Wij helpen je graag met het vinden van de juiste kandidaat! Een afspraak is zo gemaakt. Wij komen graag bij je op bezoek, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom op onze locatie in Deventer.


Eline Boersma
01-11-2018