Het schrijven van een sollicitatiebrief kan lastig zijn, vooral als je dit nog nooit hebt gedaan. Onderstaand geven we je vijf tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief.

 

1. Lees de vacaturetekst goed door

Lees de tekst van de vacature nog eens goed door. Noteer vervolgens de drie belangrijkste eisen en kenmerken. Laat deze eisen en kenmerken terugkomen in je brief en ga hierop in. Je zorgt er op deze manier voor dat je brief goed aansluit bij de vacaturetekst.

2. Maak van je brief geen herhaling van je cv

Natuurlijk mag je wel even kort iets uit je cv noemen als het belangrijk is voor de functie, maar richt je in je sollicitatiebrief vooral op het ‘waarom’. Waarom heb je die opleiding gedaan en waarom ben je bij dat bedrijf gaan werken? Spits je verhaal toe op de werkgever en vertel waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken.

3. Maak een sollicitatiebrief op maat

Wanneer je meerdere sollicitaties verstuurd dan moet je ervoor zorgen dat elke brief maatwerk is. Iedere werkgever is namelijk anders. Ga ervan uit dat werkgevers al genoeg standaardbrieven krijgen. Een sollicitatiebrief op maat valt daardoor juist meer op. Hoe je dit het beste kan doen? Onderzoek de organisatie en de functie en zorg ervoor dat de werkgever de belangstelling terugziet in je brief.

4. Vertel duidelijk waarom jij goed past bij die functie

Uit je sollicitatiebrief moet blijken waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Toon met concrete bewijzen aan dat jij voldoet aan de gestelde eisen. Tip nummer 1 sluit hier goed bij aan! Maak dus gebruik van de kenmerken die je uit de vacature gehaald hebt. Je kunt ook een voorbeeld uit de praktijk noemen.

5. Vertel waarom je enthousiast bent over deze baan en organisatie

Laat in je brief duidelijk naar voren komen dat je enthousiast bent over deze baan. Probeer dit ook goed te beargumenteren. Solliciteer je naar een baan in de IT? Vertel dan bijvoorbeeld dat je al een aantal jaar in je vrije tijd apps hebt ontwikkeld! Toon daarnaast ook je belangstelling en enthousiasme voor de organisatie.


Eline Boersma
16-11-2018