De recruiter…. Iedereen heeft er wel eens van gehoord en heeft er een andere mening over. Een recruiter is één van de meest belangrijke mensen binnen je organisatie, toch? Want zonder je recruiter is er geen goed financieel overzicht, geen afdeling marketing en laat staan een innoverende ICT-afdeling.

De definitie van een recruiter luidt als volgt: “Een persoon dat koffie, data en creativiteit weet om te zetten tot nieuwe mensen”. Je ziet ze wel eens, vrachtwagens met de slogan “zonder transport staat alles stil”. Nou, die slogan zou ook kunnen zijn “zonder je recruiter staat alles stil! “. Een recruiter is de duizendpoot binnen een organisatie die zichzelf iedere dag weet om te toveren in een ander verschijnsel. Dit kan de ene dag een marketeer zijn, de andere dag een trainer dan weer een stewardess en ja soms ook een jager. En toch zijn er helaas mensen die kippenvel krijgen als ze onze functie horen.

Dit allemaal is nodig om de juiste kandidaten op de juiste plek te krijgen. Zorgen voor een goede onboarding, maar tegelijkertijd ook op de hoogte zijn van vraag en aanbod en weten dat dit behoorlijk scheef zit in een aantal sectoren. IT? Finance? Marketing? Techniek? Kun jij ze vinden?

We willen ook meestal antwoorden. Snelle antwoorden. Van dat langdurig wachten worden we zenuwachtig en tegenover de kandidaat kunnen we het ook niet maken. Dus soms kunnen we lastig en te direct overkomen, al is dat niet onze bedoeling! We willen gewoon het beste voor de klant en de kandidaat.

Oh ja en ondertussen zijn we op netwerkborrels te vinden en is er een conference dan zijn we er! En zijn er ineens spoedvacatures dan heeft dat één voor 18:00 uur toch prio en zitten we vaak ’s avonds nog aan de telefoon omdat kandidaten overdag werken. Klinkt vermoeiend…? Maar toch, het is onwijs gaaf om in een positie te mogen werken waar je onderdeel bent van zoiets moois. Waar iedere dag weer iets nieuws op je staat te wachten… Waar je alle creativiteit mag loslaten. Je zo veel leuke en inspirerende mensen leert kennen! En uiteindelijk geeft het een heerlijk gevoel als je één van die mensen gelukkig kan maken met een nieuwe baan of gewoon als mediator…

Misschien verdient die recruiter toch een (virtuele) knuffel….?


Özlem Oostendorp
25-04-2019